Chiński eliksir niebiańskiej
miłości
Składniki:
1,5 litra wody
90 dag nóżek wieprzowych
45dag mięsa wieprzowego (pokrojonego na 4 kawałki)
pół kurczaka (mięso bez kości i drobno posiekane)
300 ml chińskiego wina ryżowego (lub wytrawnej wiśniówki)
7 łyżek sosu sojowego
2 łyżki cukru
3 cienkie plasterki korzenia imbiru
Przygotowanie:
Nóżki wieprzowe, mięso wieprzowe i drobiowe włóż do dużego
rondla, zalej wodą. Gotuj 5 minut. Odlej całą wodę, dodaj
połowę wina, sos sojowy, cukier i obrany ze skórki imbir.
Wymieszaj. Rondel przykryj, wstaw do piekarnika, piecz 3,5
godziny w temperaturze 140 stopni, podlewając wodą. Dodaj
kolejne pół szklanki wody, resztę wina i wymieszaj. Wyjmij
wszystkie stałe składniki. Płyn zlej do miski, zdejmij
warstwę tłuszczu. Przecedź, ostudź, przechowuj w
lodówce.