Randki dla osób niepełnosprawnych. Portal randkowy


Kategoria: Na każdy temat
Temat: Serwis Randkowy, Niepełnosprawni: Przepisy kulinarne
Autor tematu: Marcel Admin
14-10-2010 13:47
Macie jakieś sprawdzone przepisy na różnego rodzaju potrawy? Podzielcie nimi z resztą! Każdy lubi dobrze zjeść
14-10-2010 14:33
Zapiekanka z warzywami i kurczakiem

Składniki
Składniki dla 2-3 osób

2 filety z piersi kurczaka
6 średnich ziemniaków
2 marchewki
1 pora (biała część)
0,5 puszki kukurydzy
1 cebula
2 łyżki masła
1 kostka bulionowa
śmietana kwaśna 18 %
tarty żółty ser
sól
pieprz
majeranek
przyprawy do mięsa wg uznania

Filety z piersi pokroić w kosteczkę. Przyprawić wg własnego uznania. Odstawić na parę minut.

Ziemniaki umyć i gotować w mundurkach przez 30 minut od chwili zagotowania.

Marchew i porę gotować przez 5 minut od chwili zagotowania.

Ostudzone ziemniaki obrać i pokroić w plasterki. Poukładać w naczyniu żaroodpornym bądź blaszce.

Marchew i porę pokroić w plasterki i ułożyć z nich kolejną warstwę potrawy.

Pokrojone warzywa posypać kukurydzą.

Mięso podsmażyć aż się zarumieni.

Poukładać na warzywach.

Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć drobno posiekaną cebulkę.

Dodać bulionu rozrobionego w odrobinie wody. Zagotować. Dodać śmietanę. Doprawić majerankiem. Można dodać posiekaną natkę pietruszki.

Otrzymanym sosem zalać warzywa. Posypać startym serem. Włożyć do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika. Zapiekać 20 minut.

Takie danie pasuje na romantyczną kolację, poczęstunek dla gości albo dla rodziny na obiadek. Trochę roboty przy nim jest, ale czasem warto zjeść coś innego

Smacznego
14-10-2010 23:38
Naleśniki z serem na słodko
Smażymy całą furę naleśników.

Wyrób masy serowej:
- moczymy rodzynki w mleku, żeby były mięciutkie jakieś 45 minut, najlepiej żeby moczyły się w trakcie smażenia naleśników.

-ser biały zmieszać ze śmietaną/jogurtem, dodać jajeczko i zmiksować na gładką konsystencje. Śmietany/jogurtu
dodajemy tyle, żeby nie stawał nam robot czy ręczny blender.
- Dodajemy cukier waniliowy oraz skórkę pomarańczową do sera i mieszamy.
PAMIĘTAJ żeby nie dodawać za dużo skórki bo zdominuje smak
naleśników i bedą lekko gorzkawe. Jeśli nie jestes zwolennikiem jajka w takiej masie nie musisz go dodawać, poprostu super skleja ser.
- na końcu dodajemy rodzynki.
- jeśli uważamy, że masa jest za mało słodka dodajemy jeszcze z łyżkę cukru pudru.
Wszystko mieszamy i smarujemy masą naleśniki i zwijamy w rulonik albo składamy na czworo jak kto woli.
Na wierzchu nalęśniki polecam polać śmietanka i ewentaulnie lekko przypruszyc cukrem pudrem.

życze smacznego
17-10-2010 13:03
ja wolę samemu na biegu coś wymyślać. nie czytam na ten temat i nie szukam pszepisów. poprostu wpadnie mi coś do głowy to wio do kuchni
17-10-2010 16:59
Najważniejsza jest w kuchni inwencja twórcza
18-10-2010 13:45
Eksperymentowanie w kuchni to też jakaś metoda nie mniej jednak dziękuje za dodawanie przepisów i zachęcam do dodawania dalej.
22-10-2010 13:54
Rafaello(na zimno)
pół litra śmietany kremówki(30%)
2śnieżki
2białe czekolady alpen gold
paczka migdałów
paczka wiórek kokosowych
herbatniki

czekoladę rozpuścić ze odrobiną śmietany,i ostudzić
resztę śmietany ubić ze śnieżkami dodać ostudzoną masę wiórki i migdały <według uznania> i zmiksować wszystko.
Rozpuścić w kąpieli wodnej drugą czekoladę,
na blachę wyłożona herbatnikami wyłożyć masę polać czekoladą i lekko posypać wiórkami
odstawić do lodówki do zastygnięcia.

Bardzo słodkie,ale pyszne polecam
22-10-2010 14:33
Sałatka z zupki chińskiej

- 5 makaronów z zupek chińskich zalać wodą w dużym naczyniu ale tylko tak by ledwo zakryć wodą makaron
- doprawić przyprawami z paczek zupek
- po 7 min odlać wodę
- dodać majonez, pokrojony w drobną kostkę ogorek kiszony i kukurydzy w puszce
- na godz do lodowki

Smacznego
09-11-2010 14:19
Katsudon - schabowy po japońsku

Może to zbyt duże uproszczenie ale katsudon to rodzaj kotleta schabowego po japońsku. To proste, smaczne danie, które ciężko zepsuć. Idealne na chłodne jesienne dni ale nie tylko, ja je lubię cały rok.

- 4 miski japońskiego, kleistego ryżu (ugotowanego według instrukcji na opakowaniu) ale i zwykły może być
- 4 kotlety schabowe - tonkatsu - usmażone tradycyjnie - panierka z bułki tartej, jajko ale z dodatkiem sosu sojowego do smaku...
- pokrojone w dwu-centymetrowe paski ale tak by się trzymał w jednym kawałku - ja nie rozkrajam do samego końca
- na patelni podgrzać szklankę bulionu dashi, dodałać 5 łyżek sosu sojowego i 3 łyżki mirin (ale można zastąpić białym, półwytrawnym winem) oraz jedną łyżkę cukru
- podgrzać na małym ogniu kilka minut i doprowadziłam do wrzenia
- zmniejszyłam ogień
- w misce rozbełtać 4 duże jajka albo 5 małych
- do bulionu na patelni dodać 1 pokrojoną w pióra cebulę - niezbyt drobno
- dusić całość kilka minut
- dodać kotlety i znów poddusić całość kilka minut i znów zagotowałam
- na całość wylać rozbełtane jajka
- chwilę podgrzewać, przykryć przykrywką i zgasiłam ogień
- trzeba odczekać aż jajka się zetną ale nie muszą do końca - mogą pozostać lekko "glutowate"

Na koniec przełożyć po jednym kotlecie z jajkiem i cebulą (trzeba to w miarę równo i sprawiedliwie podzielić) na wierzch ryżuto wszystko i gotowe do podania
31-01-2012 11:33
Krokiety ze szpinakiem (jeśli ktoś lubi szpinak ;p)

Smażymy naleśniki później rozmrażamy szpinak ja czasem mam szpinak w kostkach razem ze serkiem tez kawałki razem w środku jest lepszy szpinak rozmrażamy razem z serkiem dodajemy kawałki fety sól pieprz czosnek gałkę muszkatołową koniecznie można dodać do szpinaku jajko surowe żeby masa bardziej się połączyła ale to niekoniecznie ja nie daje i wychodzi tak zrobiony szpinak kładziemy na usmażone naleśniki zawijamy jak krokiety optaczamy w bułce i jajku i smażymy pycha można tez kupić szpinak bez wyżej wymienionego serka w środku i dodać sama fetę jednak ja polecam z serkiem
(niektóre funkcje portalu przeznaczone są dla zalogowanych, zaloguj się lub zarejestruj profil)

tem_f.gif

post_f.gif  

tem_f.gif

post_f.gif