Zapiekanka z warzywami i kurczakiem
Składniki
Składniki dla 2-3 osób
2 filety z piersi kurczaka
6 średnich ziemniaków
2 marchewki
1 pora (biała część)
0,5 puszki kukurydzy
1 cebula
2 łyżki masła
1 kostka bulionowa
śmietana kwaśna 18 %
tarty żółty ser
sól
pieprz
majeranek
przyprawy do mięsa wg uznania
Filety z piersi pokroić w kosteczkę. Przyprawić wg własnego
uznania. Odstawić na parę minut.
Ziemniaki umyć i gotować w mundurkach przez 30 minut od
chwili zagotowania.
Marchew i porę gotować przez 5 minut od chwili zagotowania.
Ostudzone ziemniaki obrać i pokroić w plasterki. Poukładać w
naczyniu żaroodpornym bądź blaszce.
Marchew i porę pokroić w plasterki i ułożyć z nich kolejną
warstwę potrawy.
Pokrojone warzywa posypać kukurydzą.
Mięso podsmażyć aż się zarumieni.
Poukładać na warzywach.
Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć drobno posiekaną
cebulkę.
Dodać bulionu rozrobionego w odrobinie wody. Zagotować.
Dodać śmietanę. Doprawić majerankiem. Można dodać posiekaną
natkę pietruszki.
Otrzymanym sosem zalać warzywa. Posypać startym serem.
Włożyć do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika. Zapiekać 20
minut.
Takie danie pasuje na romantyczną kolację, poczęstunek dla
gości albo dla rodziny na obiadek. Trochę roboty przy nim
jest, ale czasem warto zjeść coś innego
Smacznego